cocuk sağlığı ve hastalıkları
cocuk sağlığı ve hastalıkları bilgilendirme
cocuk sağlığı ve hastalıkları
Web sitemiz , Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile ilgili sorularınızı, ilgili doktor ve hastaneler hakkında bilgi vererek, merak ettiğiniz tüm soruları öğrenebilir, uzman doktorlarımız tarafından bilgi alabilirsiniz.
Sağlıkturizm.com, Türkiye'deki tüm Hastane, Doktor ve Acentalar hakkında bilgi veren bir sağlık sitesidir.. Herhangi bir sağlık sorunlarınızda yada güzelliğiniz icin yapılacak olan operasyonlarda, operasyon öncesi ve sonrasında sizlere ücretsiz danışmanlık hizmeti vermektedir. Nasıl mı ? Sağlıkturizm.com, sitesine girdiğinizde sizi karşılayacak olan 7/24 canlı destek hizmetindeki uzmanlarımıza, dilediğini sağlık soruları ve sorgulamaları yapabilir, destek alabilirsiniz. Ameliyat öncesi, bütcenize ve sağlık sorunlarınıza göre tüm hastane ve doktorlarda araştırma yapan uzmanlarımız, sizlere en uygun doktor ve hastaneleri sunmaktadır.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları hakkında bilgileri yukarıda bulunan Doktor, hastane ve sorular başlığında ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
DOKTORLAR
Sitemizdeki doktorlar herkes tarafından tavsiye edilen ve operasyonlarda başarılı olan doktorlardır. İlgili bölümlerin ilgili doktoları inceleyebilirsiniz
HASTANELER
Sitemizdeki hastaneler herkes tarafından tavsiye edilen ve operasyonlarda başarılı olan hastanelerdir. İlgili hastaneleri, hastaneler bölümünden takip edebilirsiniz.
Doktorlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları doktorlarımıza aşağıdaki bilgilerden yada buradan ulaşabilirsiniz.
Uzm.Dr. İsmet BİRGÜL
1950 yılında Dünya'ya gelen Uzm.Dr.Uzm.Dr. İsmet BİRGÜL, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinden Mezun Olmuştur.
Uzm.Dr. Salih ŞENLİ
1962 yılında Dünya'ya gelen Uzm.Dr.Yeliz Cengiz IŞILDAK, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültültesinden Mezun Olmuştur.
Uzm.Dr. Mebrure TARI
1956 yılında Dünya'ya gelen Uzm.Dr. Mebrure TARI, İstanbul Tıp Fakültesinden Mezun Olmuştur.
Uzm.Dr. Adnan SARI
1967 yılında Dünya'ya gelen Uzm.Dr. Adnan SARI, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinden Mezun Olmuştur.
Uzm.Dr. Ümit Kaya
972 yılında Dünya'ya gelen Uzm.Dr. Ümit Kaya,İstanbul Tıp Fakültesinden Mezun Olmuştur.
Hastaneler
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları olan hastanelereaşağıdaki bilgilerden ulaşabilirsiniz.
Doğan Hospital
Dializ, Tıp Merkeziyle birlikte bir hastanesi olan özel doğan hastanesi 70 doktorla hizmet vermektedir.
Çocuk sağlığı ve hastalıkları
Çocukluk çağı, ergenliğin tamamlanmasına kadar devam eden bir süreçtir. Büyüme ve fiziksel gelişme; genetik, beslenme ve çevresel faktörler ile belirlenir. Bunların herhangi birinde bozukluk olması büyüme ve gelişmeyi etkileyebilir.
Çocukluk Dönemleri
1. Yenidoğan (0-4 hafta)
2. Sütçocuğu (1-12 ay)
3. Oyun Çocuğu (1-3 yaş)
4. Okul Öncesi Çocuğu (4-5 yaş)
5. Okul Çocuğu Kızlarda: 6-10 yaş Erkeklerde: 6-12 yaş
6. Ergen Kızlarda: 10-16 yaş Erkeklerde: 12-18 yaş
Gelişim Basamakları
Doğum: Çoğu zaman uyur, sıkıntı ve rahatsızlıklara ağlayarak yanıt verir.
6 Hafta: Görme hattındaki nesnelere bakar, kendisiyle konuşulduğunda gülümsemeye başlar, karnının üstünde düz yatar ve oturtulduğu zaman başı düşer.
3 Ay: Kendiliğinden gülümser, ses çıkarır ve gözleriyle hareket eden bir nesneyi izler. Otururken başını dik tutar ve eline konan nesneleri kavrar.
6 Ay: Destekle oturur nesneleri bir elinden diğerine geçirebilir ve yabancıları yadırgamaya başlar.
9 Ay: Tam oturabilir, emekler ve kendi kendine ayağa kalkabilir, sesleri taklit edebilir.
1 Yaş: Elinden tutulunca yürüyebilir.; birkaç sözcük söyler ve giydirilirken yardımcı olur.
18 Ay: Tam yürüyebilir, tutunarak merdiven çıkabilir; yaklaşık 10 sözcük söyler ve kendikendine biraz yemek yiyebilir.
2 Yaş: Tam koşabilir, tek başına merdivenlerden çıkıp inebilir, basit giysileri giyebilir, 2 ya da 3 sözcüklü cümleler kurar ve tuvalet gereksinimlerini söyler.
3 Yaş: 3 tekerlekli bisiklete binebilir, düğme ve bağcıklar dışında kendi kendine giyinebilir, sürekli soru sorar ve kendi kendine tam olarak yemek yiyebilir.
4 Yaş: Merdiven inip çıkarken ayaklarını birbiri ardına kullanır, elini yüzünü yıkayabilir ve kendi kendine tuvalete gidebilir
5 Yaş: Sekerek koşar, zıplayan topu yakalayabilir, bakarak üçgen çizebilir, 4 renk bilir ve yardım istemeden giyinip soyunur.
SAĞLAM ÇOCUK İZLENİMİ NE SIKLIKLA YAPILMALIDIR ?
İlk 6 ay: Büyümenin hızlı olması ve aşıların uygulanması nedeniyle birer aylık aralıklarla
6 ay-2 yaş arası: 3 ayda bir
2-6 yaş arası: 6 ayda bir
6-16 yaş arası: yılda bir izlemlere devam edilmesi önerilmektedir.
AŞILAMA YAPILMASININ AMACI NEDİR ?
1. Ciddi yan etkileri ve ölüm riski olan hastalıklara karşı çocuğu korumak
2. Ölümcül hastalıkların dünyadan kökünün kazınması
AŞILAR
Hepatit B Aşısı
Hepatit B, HBV virüsüne bağlı olarak karaciğerin iltihabıdır. Hepatit B virüsüne (HBV) bağlı akut karaciğer iltihabının ortalama %5’i kronikleşir. Kronik vakalarda siroz ve karaciğer kanseri gelişme riski vardır.
Bu nedenle önemli bir sağlık sorunu olan HBV ile mücadele için doğumda, 1. ve 6. ayda rutin aşılama yapılmalıdır. Daha önce aşı olmamış ve virüsle temaqs etmemiş herkes aşılanmalıdır.
BCG (Verem) Aşısı
Verem hastalığının daha ağır seyretme tehlikesi yaş küçüldükçe artmakta olduğu için 2. ayda verem aşısı yapılmalıdır. 6-7 yaşlarında tekrarlanmalıdır. Aşılamadan 2-6 hafta sonra aşı uygulanan yerde 10 mm çapında kırmızı bir şişlik oluşur. Bunu izleyen 2-3 hafta içinde apse ve ülser gelişebilir. Koltuk altında beze oluşabilir. Aşı yarasının iyileşmesi 4-12 haftalık bir süre alır.
DBT (Difteri-Boğmaca-Tetanoz) Aşısı
Difteri aşısı Corynebacterum Diphteriae bakterisinin toksin aracılığı ile oluşturduğu ölümcül bir hastalık olan difteriye karşı korunma amacıyla yapılır. Aşı 4-8 hafta ara ile 3 doz olarak uygulanır. 18. ayda, 5 ve 6 yaşlarında tekrarlanmalıdır.
Bordatella Pertussis bakterisi ürettiği toksinler ile özellikle küçük çocuklarda zatürreye ve ölüme neden olabilir. Bu hastalıktan korunmak amacıyla boğmaca aşısı 2. aydan başlayarak 4-8 hafta ara ile 3 doz uygulanmalı, 18. ayda ve 5-6 yaşlarında tekrarlanmalıdır.
Rutin kullanımda olan tam hücreli boğmaca aşısı sonrası lokal veya sistemik reaksiyonlar (aşı yerinde şişlik, yüksek ateş, huzursuzluk, devamlı ağlama şikayetleri), diğer aşılara göre daha sık görülür. Bu yan etkileri daha az olan asellüler boğmca aşısı yapılabilir.
Tetanoz, Clostridium Tetani etkeni ile oluşan, kasılmalarla seyreden, tedavi edilmediğinde ölüme neden olan bir hastalıktır. Difteri ve boğmaca aşısı ile birlikte kas içine uygulanır. Bağışıklığın yaşam boyu devamı için 10 yılda bir aşılamanın tekrarı önerilir.
Çocuk Felci Aşısı (IPV, OPV)
OPV: Canlı çocuk felci aşısıdır. 2 damla halinde ağızdan verilir.
IPV: İnaktif çocuk felci aşısıdır. Kas içine enjeksiyon şeklinde uygulanır.
Hib (Menenjit) Aşısı
Hemofilus Influenza tip b (Hib) ilk 5 yaşta menenjit, kana bakteri yayılması, zatürre gibi ağır durumlara yol açtığı için bu yaştaki çocuklara önerilmektedir. 2. aydan itibaren 4-8 haftalık aralar ile 3 doz, 18. ayda rapel doz şeklinde uygulanır.
Kızamık Aşısı
Kızamık virüsünün neden olduğu kızamık hastalığı orta kulak iltihabı, zatürre, beyin ve zarının iltihabına neden olabilen çok bulaşıcı bir hastalıktır.
Kızamık aşısı 9. ayda etk başına, 15. ayda ise kızamıkçık ve kabakulak aşıları ile birlikte yapılmalıdır. 6-7 yaşta tekrarlanması gerekmektedir. Aşıdan 7-10 gün sonra 1-3 gün süren ateş ve daha az oranda döküntü olabilir.
Kızamıkçık Aşısı
Kızamıkçık, ciltte döküntülerle kendini gösteren bulaşıcı bir hastalıktır. Aşı, doğumsal kızamıkçık infeksiyonunu önlemek için yapılır. Gebeliğin ilk 8-12 haftasında annenin kızamıkçık infeksiyonu geçirmesi düşük, ölü doğum ve doğumsal anomalilere neden olabilir. Bu nedenle kızamıkçık aşısı 15. ayda, ve 6-7 yaşlarında uygulanmalıdır. Eğer yaptırılmadı ise 10-12 yaşına gelmiş kız çocuklarına kızamıkçık aşısı mutlaka uygulanmalıdır.
Kabakulak Aşısı
Kabakulak, kulak altındaki tükrük bezlerinin iltihabı ile seyreden bir enfeksiyon hastalığıdır. Kabakulak 1-5 yaş arasında beyin zarı ilhihabı nedenleri arasında ön sırada yer aldığı için 15. ayda ve 6-7 yaş arası olmak üzere iki kez uygulanması önerilmektedir.
Suçiçeği Aşısı
Varicella-zoster virüsü (VZV) ile oluşan suçiçeği hastalığında gelişebilen ikincil cilt enfeksiyonları, pnömoni ve beyin iltihabını önlemek amacıyla 12 aydan sonra tek doz olarak uygulanır.
Aşıdan sonra ilk 30 günde hafif suçiçeği döküntüsü görülebilir. Suçiçeği ile temastan sonra 72 saat içinde yapılan aşı koruyucudur.
Hepatit A Aşısı
HAV virüsü karaciğerde akut iltihabi bir hastalığa neden olur. Çocuklarda infeksiyon genellikle bulgu vermese de nadiren akut karaciğer yetersizliğine neden olabilir. Hastalık ileri yaşlarda ağır geçirilmektedir. 2 yaşından sonra 6 ay ara ile 2 doz olarak kas içine uygulanır. İleri yaşlarda ağır geçirildiği için 10 yaşından sonra hastalığı geçirmemiş olanların aşılanması gerekmektedir.
Grip Aşısı
6 aydan büyük olan riskli çocuklarda doktor önerisi ile uygulanır. 9 yaşından küçük çocuklarda 1 ay ara ile 2 doz, daha büyüklerde tek doz olarak kas içine yapılır.
Pnömokok Aşısı
Streptococcus Pnömonia etkeninin neden olduğu infeksiyondan, korunmak için riskli çocuklarda doktor önerisi ile uygulanır.
Meningokok Aşısı
N.Menengitidis etkeninin neden olduğu infeksiyon hastalıklarından korunmak riskli çocuklarda doktor önerisi ile uygulanır.
Geceleri öksürme
Sevgi 11 Ağustos 2013
hocam, 16 aylık bebeğim geceleri sürekli öksürüyor. Sabah ve öğle saatlerinde bu durum gerçekleşmiyor nedeni nedir teşekkürler
sevgiso@gmail.com